Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Maraşta doğmuştur. Liseyi nerde okuduğunu bilmiyorum. Üniversiteyi Adana’da okumuş, orda kalmış ve daha sonra yine Adana ‘da Akademik hayatı siyaset derken ilk vekilliğini Adana’dan yapmıştır.
Vekilliği sırasında Maraş’tan yanına gidenlere; “Ben adana Vekiliyim” diyerek, temsil ettiği şehire olan aidiyetini belirtmiştir.
Kendisine Bakanlık tebliğ edildiğinde; “Bir ailemle istişare edeyim” diyecek kadar ailesine değer vermiştir.
Bakan olduğunda ise, bir Havaalanı açılışında Cumhurbaşkanımızın kendisine ; “Hocam, büyük baş hayvancılığı destekleyelim” dediğinde, tüm kameraların önünde “Efendim, ithal et daha ucuza geliyor” diyecek kadar da doğrucudur.
Şimdi gelelim güncel duruma..
1985 veya 86’da kurulmuş ve daha sonra Holding halini almış KİPAŞ’ın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Hanifi Öksüz bir etkinlikte, belki de şu anki durumu anlatmak babından “41 yıldır böyle buhran görmedim” demiş..
Ekonomi ile ilgili endişe ve tespitlerini Sayın Abdulkadir Konukoğlu başta olmak üzere bir çok iş insanı dile getirdi. “Her şey güllük gülistanlık, sorun yok” deselerdi bu defa da, muhtemelen “Sizin tuzunuz kuru tabi, olan garibana oluyor” denirdi.
Eğer Sayın Öksüz’ün yaptığı açıklama talihsiz bir açıklama ise, Sayın Bakanın açıklaması da bir o kadar talihsizdir.
Sayın Bakan’ın Memleketin siyasi abisi olarak, “Madem bu kadar serzeniş var, ortada bir durum vardır” diyerek, bu seslere kulak vermesi gerekirdi. Hasmane bir tavırla yapılan bu açıklamanın kimseye faydası olmaz.
Ev idare etmek, küçük bir dükkan çalıştırmak Holding çalıştırmaya benzemez. Mutlaka bizim bilemediğimiz sıkıntıları vardır.
Evet Sadece Ülkemizde değil, hemen hemen tüm dünyada savaş ve pandemi nedeniyle bir sıkıntı var zaten. KİPAŞ sadece Maraş içine ürün pazarlamadığı için, her türlü Dünya üzerindeki krizden etkilenmesi normaldir.
Şimdi Hanifi Öksüz bu lafı bir yerde söylemiş. Sevabı günahı vebali kendine.
Aradan kaç gün geçmiş Sayın Bakan, “Kimsenin böyle bir söz söyleme lüksü yok” diyerek tepki göstermiş ve muhtemelen içinde birikenlerle beraber, Tusaş’ı da araya katarak, “Servetinin %98’ini AK Parti döneminde kazananların buhran söylemi doğru değil.” Şeklindeki beyanıyla, bir anlamda belden aşağıya vurmuş.
Öksüz’ün bu laflarına tepki gösterilmesi gerekiyorsa, bu kadar zaman niye beklendiğinin cevabıda Kirişçi’de.
Kirişçi’nin tepkisinin yer aldığı haberde; “Kahramanmaraş’ta iki üniversitenin birbirini tamamlaması gerekirken rekabet eder hale geldiğini belirterek şehirde ortak vizyon eksikliğinden şikâyet etti” cümlesi de yer alıyor.
Bu şehirde vizyon eksikliği varsa, ve bu bir iş insanının beyanına tepki içerisinde belirtiliyorsa, Sayın Kirişçi bu vizyon eksikliğini de iş insanlarına yüklüyor demektir..
5 iktidar vekilinin Vahit abimiz ne derse o olur dediği ortamda, vizyon eksikliği varsa bunun sorumlusu sadece iş insanları değildir bence.
İktidar il Başkanından, Büyükşehir Belediye Başkanına kadar, Üniversite rektörlerinden Esnaf Odalarına kadar herkes bu işten sorumludur.
Allah’tan AK Parti İl Başkanı Muhammet Burak Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Fırat Görgel’in şehrin vizyonuna katkı bakımından neler yaptıklarını biliyoruz.
Bu nedenle gecikmiş tepkili açıklamalar yerine, bu beyanat ortaya ilk çıktığında, beyanat sahibi aranıpta, “Hayırdır bir derdiniz mi var, neler yapabiliriz ” demek daha şık olurdu..



