• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Bayram Tatlıları Ağzınızın Tadını Bozmasın
SAĞLIK
Yayınlanma: 04 Haziran 2019 - 01:02

Bayram Tatlıları Ağzınızın Tadını Bozmasın

Bayram ziyaretlerinde bizi karşılayan mükellef sofralar, çeşit çeşit ikramlar ve lezzetli tatlılar fazla kiloların yanı sıra çeşitli sağlık problemlerine de davetiye çıkarabiliyor. DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Yusuf Öztürk, bayram ziyaretlerde ikram edilen şerbetli, hamurlu, ağır tatlılardan uzak durulması gerektiğini hatırlatarak “Bunlar yerine meyve, kuruyemiş, sütlü, meyveli tatlıları tercih edin” diyor.

SAĞLIK
04 Haziran 2019 - 01:02
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Bayram Tatlıları Ağzınızın Tadını Bozmasın

Bir ay boyunca oruç tuttuktan sonra bayramda istediğimiz her şeyi yeme arzusuna kapılıyoruz. Peki, ama bayramlar gerçekten canımızın çektiği besinleri sınırsız tüketeceğimiz, tatlı krizini bastırmamız gereken, ikramlara hayır diyemeyeceğimiz günler mi? Bu soruya “Hayır” yanıtını veren DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Yusuf Öztürk, Ramazan boyunca sahur ve iftar arasında 16-17 saat boyunca dinlenen, metabolizma hızı yavaşlayan bedenimizi bayramda çok yiyerek yormamız gerektiğinin altını çiziyor.

 

Bayramda çok sık ve büyük porsiyonlar tüketmenin kilo artışına neden olabileceğini de hatırlatan Öztürk, şöyle devam ediyor: “Bayramda aşırı yemek yiyen bazı kişilerin kalp ritimleri izlendiğinde artış gözlenmiştir. Bu tarzda beslenen bireylerde geceleri yemekten sonra artmış insülin yoğunlaşması ve kalp nedenli ani ölümler daha sık oluşmaktadır. Aşırı yemek yiyen bazı bireylerde bilinç kaybı, yüksek kan glikoz seviyesi ve insülin salgılanması oluşabilir. Bu bireylerde büyük miktarlarda besin alımı daha yüksek otonomik aktiviteye ve insülin salgılanmasına neden olabilir.”

 

Güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın

Diyetisyen Yusuf Öztürk, bayramı sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: “Kahvaltınızı günün erken saatlerinde yeterli ve dengeli bir şekilde yapın. Salam, sosis, sucuk, kızartmalar yerine yumurta veya menemen, peynir, zeytin, domates, salatalık ve yeşillikler ile tam buğday ekmeği tüketerek kahvaltınızı tamamlayın. Ziyaretlerinizde ikram edilenleri kontrol etmeye çalışın. Örneğin “Ben tatlı istemiyorum Ayşe Teyze, sarma da 4-5 tane olsa yeter! Börek de ağırlık yapıyor. Ondan da bir küçük dilim olsun. Salatayı fazla alabilirim” gibi ev sahibine yönlendirme yapabilirsiniz.”

 

Tatlılar ağzınızın tadını kaçırmasın

Ramazan Bayramı’na şeker bayramı demenin kulağa çok sağlıksız geldiğini söyleyen Öztürk, birçoğumuzun bayram ikramı olan tatlılar, şekerlemeler, çikolataların sanki hepsinden almak, hepsinin tadına bakmak zorundaymış hissine kapıldığını belirtiyor. Bayram ziyaretlerde ikram edilen şerbetli, hamurlu, ağır tatlılardan uzak durmanın kalp sağlığımızı korumak ve kilo problemlerinin önüne geçmek için çok önemli olduğunun altını çizen Öztürk, “Özellikle diyabet hastaları; aman dikkat! Kan şekerini hızlıca yükselten bu tatlıları tercih etmeyin. Onların yerine meyve, kuruyemiş, sütlü, meyveli tatlılar isteyebilirsiniz”diyor.

 

Bayramda diyet olmaz

“30 günlük oruç sonrası dönemde vücudum zaten diyet yaptı. Bayramda bana dokunmayın” diyenlerin zararlı çıkacağını söyleyen Diyetisyen Yusuf Öztürk, sağlıklı beslenerek bayramdan tat almanın zor olmadığını anlatıyor. Sağlıklı bir diyetin yeterli ve dengeli beslenerek olacağının altını çizen Öztürk, sözlerini şöyle sürdürüyor:“Vücudunuz günlük ihtiyacı enerji ve besin öğelerinin besinlerle vücuda alınması gerekir. Besinlerin sağlıklı seçimi, besinlerin renk çeşitliliği, yapısal özellikleri, bireyin sağlık ve hastalık durumu, yaş ve cinsiyet, fiziksel aktivite ve fizyolojik (gebe ve emziklilik) durumlarına, besinlerin posa miktarına, yağ, tuz ve eklenmiş şeker içerikleri dikkate alınarak yapılmalıdır. Sizin için uygun beslenme programını bir diyetisyen danışarak oluşturabilirsiniz.”

 

Çay ve kahveye sınır koyun

Ramazan ayı boyunca su içme alışkanlığımızı kaybettiğimizi hatırlatan Öztürk, susamayı beklemeden 2-3 saat içinde 1-2 bardak su mutlaka tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. “Bayram ziyaretlerinde ikramların yanına içecek olarak sunulan çay ve kahveyi de aşırı tüketmeyin” diyen Öztürk, fazla tüketilen çay-kahve ile alınan kafeinin çarpıntı, uykusuzluğa neden olabileceğini söylüyor. Öztürk, maksimum tüketim miktarının günde 3-4 bardak açık ve şekersiz çay ve 1-2 bardak sade kahveyle sınırlandırılmasını öneriyor.Hareketliliğini önemini de dikkat çeken Öztürk,“Her yere araçla gitmek veya asansör kullanmak zorunda değilsiniz. Yürüyerek de merdivenlerden çıkabilirsiniz. Ayrıca akşam saatlerinde 45-50 dakika yürüyüş için zaman ayırabilirseniz bu sizin için mükemmel olacaktır. Sindirim ve bağırsak faaliyetlerini iyileştirmenin yanında sizi genel sağlık da katacaktır”diyor.

 

# bayram tatlıları ağzınızın tadını bozmasın# diyetisyen yusuf Öztürk# Çay ve kahveye sınır koyun# tatlılar ağzınızın tadını kaçırmasın# güne sağlıklı bir kahvaltı ile başlayın# doktortakvimi.com uzmanlarından diyetisyen yusuf Öztürk
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
Son Haberler
Aşırı Yağış Alan Bölgelerde Yoğun Mesai
Aşırı Yağış Alan Bölgelerde Yoğun Mesai
Kahramanmaraşspor tarihinde ilk kez amatöre düştü
Kahramanmaraşspor tarihinde ilk kez amatöre düştü
Kahramanmaraş’ta ev yangını 6’sı çocuk 8 kişi dumandan zehirlendi 
Kahramanmaraş’ta ev yangını 6’sı çocuk 8 kişi dumandan zehirlendi ...
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç takla attı: 1 yaralı
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç takla attı: 1 yaralı
Kahramanmaraş’ta sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 7 tutuklama
Kahramanmaraş’ta sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 7 tutuklama...
Bayramı Kilo Almadan Geçirmenin Yolları
Bayramı Kilo Almadan Geçirmenin Yolları

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri