• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. YEREL
  3. YEMEYECEĞİMİZ ÜRÜNÜ ÜRETMEYECEĞİZ
YEREL
Yayınlanma: 04 Temmuz 2018 - 11:36

YEMEYECEĞİMİZ ÜRÜNÜ ÜRETMEYECEĞİZ

Kuru meyve ihracatçılarının sloganı, “Yemeyeceğimiz ürünü üretmeyeceğiz, fabrikamızdan çıkarmayacağız”

YEREL
04 Temmuz 2018 - 11:36
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
YEMEYECEĞİMİZ ÜRÜNÜ ÜRETMEYECEĞİZ

    Türkiye’nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde 11 Ekim 2017 tarihinde başlayan ihraç sezonunda 30 Haziran 2018 tarihine kadar 58 bin ton karşılığı 253 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.


    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru incir ihracatının, miktar bazında yüzde 2 artış gösterirken, değer bazındaki artışının yüzde 18’e ulaştığını dile getirdi. Kuru incirin ortalama ihraç fiyatı 4 bin dolardan, 4 bin 950 dolara ulaştı.


    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Işık ise; sağlıklı ürün üretimine büyük önem verdiklerinin altını çizerek, “Yemeyeceğimiz bir ürünü üretmeyeceğiz, işletmemizden çıkarmayacağız sloganıyla üretim yapıyoruz” diye konuştu.


    Türkiye’nin kuru incir ihracatının yüzde 98’ini gerçekleştiren ve kuru incir ihracatında katma değerli ihracatı arttırmak isteyen Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, “Kuru İncir Sektör Değerlendirme Toplantısı” düzenledi.


    Kuru incir ihracatının sürdürülebilir şekilde arttırılması, kuru incir ihracatında yaşanan sorunlara çözüm bulunması ve kuru meyve sektöründe tüm paydaşla arasında iş birliğinin arttırılması için gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında çalışmalar yürüttüklerini belirten Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, sezon sonunda 65 bin ton civarında kuru incir ihracatı hedeflediklerini dile getirdi.


    Sağlıklı gıda talebi kuru meyvelere talebi arttırıyor


    Dünya genelinde sağlıklı gıda ürünleri tüketmenin bir trend halini aldığına işaret eden Celep, “Tüm dünyada her geçen gün artan, sağlıklı gıdaya yönelik tüketici bilinci dolayısıyla Kuru meyvelere olan ilgi giderek artmakta. Bu paralelde rekabetin daha da zorlaştığı günümüzde, yüz yılı aşkın süredir yapılan kuru meyve ihracatının kurallarını artık değiştirmek ve bu kıymetli ürünlerimizi çok daha profesyonelce pazarlamak durumundayız. Bu çerçevede, ülkemizde üretimi mümkün olan kuru incir dahil kuru ve kabuklu meyvelerin üretim bölgelerindeki plantasyonların artırılması, ürün çeşitliliğinin artırılması, bu alanlardaki işletme yatırımlarına destek verilmesi, bu amaçla, 2B ve verimsiz orman arazilerinin ilgili bölgelerde üreticilere tahsis edilmesi çok önemlidir” diye konuştu.


    Kuru incirde aflatoksin oluşumunun önüne geçmek için uzun yıllardır projeler yürüttüklerini hatırlatan Celep, şöyle devam etti: “Diğer taraftan, AB’nin kuru incirde Okratoksin-A limiti belirleme çalışmaları devam etmekte, bu kapsamda gerek FRUCOM gerekse Tarım Bakanlığımız çalışmalarını sürdürmekte. Her iki kurumunda yaptığı maruz kalma çalışmalarına göre bilimsel olarak limit belirlenmesine gerek olmadığı sonuçları AB Komisyonuna iletilmiştir.”


    Turquality ve Ur-Ge Projeleri ile katma değerli ihracat arttırılacak


    Kuru meyve ihracatçısı firmaların yeni üretim ve pazarlama tekniklerini hayata geçirmesi, rekabet güçlerinin artırılması ve kademe atlamaları için Kuru Meyve Ur-Ge Projesi başlattıkları bilgisini veren Celep, bu proje ile katma değerli ürün ihracatını artırmayı hedeflediklerini ifade etti. Celep, “Biz artık yeni şeyler söylemek gerektiğini, yeni projeler ve yeni bir bakış açısı ile sektörün yaşadığı sorunlara çözüm bulunması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için kısa vadeli ve bireysel fayda getirecek yaklaşımlar yerine, orta-uzun vadeli ve sektörün tamamına fayda sağlayacak bir yaklaşım sergilenmesinin daha güzel sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Birlik olarak, Turquality ve Ur-Ge projelerimizle ürünlerimize yeni pazarlar kazandırmak, markamızla katma değerli ürünler yaratarak sektörümüze ve ülkemize daha fazla gelir sağlamaya devam edeceğiz” diye konuştu.


    Yemeyeceğimiz ürünü üretmeyeceğiz 


    Kuru meyve sektöründe pestisit sorunu olduğuna dikkati çeken Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, bu sorunun çözümü için bir araya geldiklerini yaptıkları çalışmalarla 35 bin üreticiye ulaştıklarını, kuru meyve ihracatçıları olarak ilkelerinin, “Yemeyeceğimiz bir ürünü üretmeyeceğiz, işletmemizden çıkarmayacağız” şeklinde olduğunu kaydetti.


    Türk kuru meyvelerinin pestisitlerden ari olduğunu ispat etmek istediklerini anlatan Işık, “Biz üreticilerimizin ihracatçılarımızın sorun yaşamayacağı bir iklim arzu ediyoruz. Bunun için kurutma zamanı yaklaşırken sektörde öncü firmaların, borsaların, üniversitelerin, araştırma enstitülerinin içinde olduğu teknik bir komite oluşturma kararı aldık. Arazi bazında çalışma yaparak kurutma tekniklerini öğreteceğiz. Teknik komite, sahaya inip deneyimlerini paylaşacak, Okratoksin ve aflatoksin oluşumunu önlemek için eylem planı ortaya koyacak” şeklinde konuştu.


    Üreticinin emeğinin karşılığını almasının zincirdeki tüm kesimlerin mutlu olmasını sağlayacağına işaret eden Işık, şöyle konuştu: “İşlerimizi bireysel yapmak yerine kolektif hareket etmeliyiz. Arazi bazında yapmak istediğimiz çalışma ürünün en uygun şekilde kurutularak sağlıklı olmasını sağlamak. Depoların sağlıklı olması gerekiyor burada iyileştirmeler olmalı. İncir soğuk hava depolarında saklanabildiği için 12 ay piyasaya arz edilebiliyor, Ürünü doğru stoklayabilirsek 2. Yılda bu ürünü kullanabiliriz


    İncir için 2 yıllık politikalar yapmalıyız 


    “Kuru incir sektöründe sürdürülebilirlik olması lazım” diyen Işık, “Bu ürünü 4950 dolar ortalama ile satabiliyorsak bunun altına düşmememiz lazım. 100 bin ton kuru inciri satabilecek altyapıyı oluşturmalıyız. Lisanslı depolar bize 24 ay ürün bulma olanağı sağlayacak. Biz bu ürünün stoğunu yönetebilirsek fiyatı tutabiliriz. Ortak bilinçle hareket etmeliyiz” diyerek sözlerini noktaladı.


    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin yaklaşık 20 yıldır aflatoksinli incirlerin ihraç edilmemesi ve iç piyasada tüketiminin önüne geçmek için aflatoksinli incirleri toplayıp imha ettiğini hatırlatan Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz ise; kalitesiz incirlerin benzer bir organizasyon ile piyasadan toplanacağı bir model üzerinde çalışılmasını önerdi. Öz, bu sayede kuru incirde kalitenin arttırılabileceğine işaret etti.


    Kuru incir ihracatçıları, kuru incir sezonu başlamadan önce tüccarlarında katılacağı bir toplantıda bir araya gelerek sorunların çözüm yollarını konuşma kararı aldı.

    # ege kuru meyve ve mamulleri İhracatçıları birliği başkanı birol celep
    • YORUMLAR
    adlı kullanıcıya cevap x
    ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
    İlginizi Çekebilir
    Dulkadiroğlu Belediyesi’nde anlamlı bir devir teslim töreni gerçekleştirildi
    Dulkadiroğlu Belediyesi’nde anlamlı bir devir teslim töreni gerçekleştirildi
    Kahramanmaraş Kalesi’nde Restorasyon Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor
    Kahramanmaraş Kalesi’nde Restorasyon Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor
    Başkan Görgel: “Altyapıyı Güçlü Şekilde İnşa Etmek Önceliğimiz”
    Başkan Görgel: “Altyapıyı Güçlü Şekilde İnşa Etmek Önceliğimiz”
    Başkan Görgel, Koltuğu Erva Zehra Boyraz'a Devretti
    Başkan Görgel, Koltuğu Erva Zehra Boyraz'a Devretti
    Son Haberler
    Dulkadiroğlu Belediyesi’nde anlamlı bir devir teslim töreni gerçekleştirildi
    Dulkadiroğlu Belediyesi’nde anlamlı bir devir teslim töreni gerçekleştirildi...
    Kahramanmaraş Kalesi’nde Restorasyon Çalışmaları Tüm Hızıyla Sürüyor
    Kahramanmaraş Kalesi’nde Restorasyon Çalışmaları Tüm Hızıyla...
    Başkan Görgel: “Altyapıyı Güçlü Şekilde İnşa Etmek Önceliğimiz”
    Başkan Görgel: “Altyapıyı Güçlü Şekilde İnşa Etmek Önceliğimiz”...
    Başkan Görgel, Koltuğu Erva Zehra Boyraz'a Devretti
    Başkan Görgel, Koltuğu Erva Zehra Boyraz'a Devretti
    Büyükşehir’den Üreticiye 650 Bin Hibe Biber Fidesi
    Büyükşehir’den Üreticiye 650 Bin Hibe Biber Fidesi
    TÜRKOĞLU KAMEK’TEN BAŞKAN ERKOÇ’A TEŞEKKÜR
    TÜRKOĞLU KAMEK’TEN BAŞKAN ERKOÇ’A TEŞEKKÜR

    Ana Sayfa
    ASAYİŞ
    YEREL
    GÜNCEL
    EĞİTİM
    SAĞLIK
    SANKO
    EKONOMİ
    SİYASET
    SPOR
    KÜLTÜR-SANAT
    Köşe Yazarları
    Üye Paneli
    Günün Haberleri
    Arşiv
    Gazete Arşivi
    Anketler
    Hava Durumu
    Gazete Manşetleri
    Nöbetci Eczaneler
    Namaz Vakitleri
    • ASAYİŞ
    • EĞİTİM
    • EKONOMİ
    • GÜNCEL
    • MEDYA
    • SAĞLIK
    • SANKO
    • SİYASET
    • SPOR
    • YEREL
    • Köşe Yazarları
    • Üye Paneli
    • Günün Haberleri
    • Arşiv
    • Gazete Arşivi
    • Anketler
    • Hava Durumu
    • Gazete Manşetleri
    • Nöbetci Eczaneler
    • Namaz Vakitleri

    • Rss
    • Sitemap
    • Sitene Ekle
    • İletişim
    • Künye
    • Nöbetçi Eczaneler
    • Gizlilik İlkeleri
    • Çerez Politikası

    Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
    İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

    Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri