• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. TÜSAD'dan uyarı: Mevsimsel Grip İle Covıd-19 Karışabilir
SAĞLIK
Yayınlanma: 26 Ekim 2020 - 14:49

TÜSAD'dan uyarı: Mevsimsel Grip İle Covıd-19 Karışabilir

TÜSAD, mevsimsel grip ile COVID-19’un karışabileceğini, en sık görülen semptomların benzerlik gösterdiğini belirterek dikkat edilmesi konusunda uyardı. TÜSAD Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, sonbahar mevsiminde olduğumuz bu günlerde kapalı alanların COVID-19 bulaşı açısından en riskli bölgeler olduğunu, gerekmedikçe gidilmemesi gerektiğini de vurguladı.

SAĞLIK
26 Ekim 2020 - 14:49
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
TÜSAD’dan uyarı: Mevsimsel Grip İle Covıd-19 Karışabilir

Sağlık Bakanlığı’nın grip aşısı alabilecek kişilerin e-Nabız sisteminden takibinin yapılabileceğini açıkladığı bugünlerde, bir önemli bilgilendirme de Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği’nden (TÜSAD) geldi. tÜsad Enfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, COVID-19 ile mevsimsel influenza (grip) semptom ve bulgularının karışabileceğini belirtti.

Kömürcüoğlu, bu iki hastalığın klinik olarak ayırt edilmesinin çok zor olduğunu belirtirken şu değerlendirmeyi yaptı: “Boğaz ağrısı, öksürük, ateş yüksekliği her iki hastalıkta da karşımıza en sık çıkan semptomlar. COVID- 19’da nezle bulgularının daha az olduğu bildirilse de, son yayınlarda anozmi (koku alamama) yakınmasının sık görüldüğünü biliyoruz. Ancak genel olarak halk arasında nezle olarak bildiğimiz burun akıntısı, tıkanıklığı, baş ağrısı gibi ateşin eşlik etmediği semptomlar öncelikle nezle yönünde değerlendirilebilir. Düşmeyen ateş ve artan öksürük, nefes darlığı COVID-19 lehine bulgular olarak değerlendirilmeli.”

 

Ayrıca her iki hastalığın aynı kişide (co-enfeksiyon) şeklinde görülebildiğini özellikle vurgulayan Kömürcüoğlu, şu bilgileri verdi: “Bu tür vakaların klinikte ağırlaşmalara neden olabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle başta sağlık personeli ve risk grubundaki kişilerin influenza aşısı yaptırmasını öneriyoruz.”

 

KAPALI YERLERE DİKKAT!

Sonbahar mevsiminde kapalı alanların COVID-19 bulaşı açısından en riskli bölgeler olduğuna dikkat çeken Kömürcüoğlu, “Mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süreli bulunmaktan kaçınmalıyız. El hijyenine dikkat etmenin hem mevsimsel gripten (influenza) hem de COVID-19'dan koruyucu olacağı hatırlanmalıdır.”

 

GRİP AŞISI COVID-19’DAN KORUMAZ

Bu arada grip ve zatürre aşılarının belli yaş gruplarında ve bazı kronik hastalıklarda büyük önem taşıdığını, ancak COVID-19‘a karşı koruma sağlamadığını dile getiren Kömürcüoğlu, şu bilgileri verdi: “İnfluenza aşısının COVID-19‘a karşı korumadığı ve izolasyon, maske, sosyal mesafe‘ kuralına bu kış mutlaka uyulması gerekiyor. Zatürre aşısının da, COVID-19 zatürresine karşı bir koruyuculuğu yok. Ancak ikincil enfeksiyon dediğimiz, hastane ve yoğun bakımda yatan ağır hastalarda eklenen sadece pnömokok enfeksiyonlarının daha hafif geçirilmesinde etkili oluyor.”

 

TAKİBİ E-NABIZ ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Ayrıca bu yıl grip aşılarına karşı dünyada ve ülkemizde çok ciddi bir talep artışı olduğunu belirten Kömürcüoğlu, uygulamaya ilişkin şu bilgileri de hatırlattı: “Son güncel bilgiye göre gelen aşıların öncelikle yüksek riskli gruplara yapılabilmesi planlandı. T.C. Sağlık Bakanlığı, hastaların ek hastalıklarına göre bir risk değerlendirmesiyle aşı reçetesine onayı veriyor ya da uygun değilsiniz ibaresi çıkıyor. Reçete yazıldıktan sonra onay alan hastalara depolardan aşı getirtilebiliyor, bu yıl isteğe göre ücretli aşı satışı olmayacak. Sistem, 21 Ekim 2020 itibariyle uygulanmaya başladı. E-nabız sisteminden herkes kendi risk değerlendirmesini ve aşı yazılıp yazılamayacağını görebilir. Öncelikli aşıya ulaşamayan bireylerin ilerleyen tarihte tekrar değerlendirileceği bildirildi.”

 

# tÜsad’dan uyarı: mevsimsel grip İle covıd-19 karışabilir# grip ile covid-19’u karıştırmayın# mutlaka doktorunuza danışın# grİp aŞisi# kahramanmaraş# türkiye solunum araştırmaları derneği# tÜsad# tÜsad enfeksiyon Çalışma grubu başkanı doç. dr. berna kömürcüoğlu# c
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
Son Haberler
 Otomobil takla attı: 2 yaralı
Otomobil takla attı: 2 yaralı
Tur Mardin'e kaldı..
Tur Mardin'e kaldı..
Depremde Yıkılan Dostlar Camii, Yeniden Ayağa Kalkıyor
Depremde Yıkılan Dostlar Camii, Yeniden Ayağa Kalkıyor
Büyükşehir’in Sosyal Girişimcilik Merkezi, KOSGEB Heyetini Ağırladı; Ortak Projeler Görüşüldü
Büyükşehir’in Sosyal Girişimcilik Merkezi, KOSGEB Heyetini Ağırladı;...
Başkan Görgel, TBB Başkanlığına Aday Gösterildi 
Başkan Görgel, TBB Başkanlığına Aday Gösterildi 
Avrupa’nın En Güzel Kasabaları Belli Oldu; Türkiye’den Gölyazı’da Listeye Girdi
Avrupa’nın En Güzel Kasabaları Belli Oldu; Türkiye’den Gölyazı’da Listeye Girdi

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri