• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Makula dejenerasyonunu önlemek için 6 öneri
SAĞLIK
Yayınlanma: 01 Mart 2019 - 04:45

Makula dejenerasyonunu önlemek için 6 öneri

Halk arasında sarı nokta hastalığı diye bilinen yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD), makula bozulduğunda oluşan retinal bir hastalıktır. Bu, gözlerinizin arkasında bulunan hafif sarı renkte bir lekelenmedir. Görmede bulanıklık, etrafa bakarken karanlık alanlar olması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu hastalık, keskin bir şekilde görmede problemlere neden olabilir.

SAĞLIK
01 Mart 2019 - 04:45
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Makula dejenerasyonunu önlemek için 6 öneri

Makula dejenerasyonundan etkilenen kişiler uzaktaki kişilerin yüzlerini dahi algılamakta sorun yaşarlar. Bu hastalığın iki tipi vardır. Biri kuru tip, diğeri yaş tiptir. Yaş tip, çok hızlı bir şekilde ilerler ve pek çok durumda tamamen körlüğe bile neden olur.

Doktorların, hastanın yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) geliştirme olasılığını belirlemek için kullandıkları risk faktörleri vardır. Ulusal Göz Enstitüsü’ne göre hastalığın en önemli risk faktörü yaştır. Hastalığın 60 yaşından sonra ortaya çıkması daha olasıdır. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, yaşa bağlı makula dejenerasyonunun kadınlarda daha sık görülebileceğine dikkat çekerek, “Bu nedenle risk altındaki hastaların göz bebeği dilatasyonu ve optik koherens tomografi (OCT) testi gibi diğer makula dejenerasyon testlerini içeren düzenli göz muayeneleri yaptırmaları gerekir” dedi.

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, YBMD'nin yavaşlamasına ve muhtemelen önlenmesine yardımcı olabilecek sağlıklı alışkanlıkları şu şekilde sıraladı:

1. Sigarayı bırakın

Sigara içmek, bir kişinin yaşa bağlı makula dejenerasyonu (YBMD) geliştirme riskini ikiye katlayabilir. Bu alışkanlık sizi tehlikeli serbest radikallere, hücresel hasara neden olabilecek ve besin maddelerinin retinaya ulaşmasını önleyen dengesiz moleküllere maruz bırakır. Ne kadar erken vazgeçerseniz o kadar iyidir.

2. Aile geçmişinizi bilin

YBMD’den etkilenen birinci derece akrabaları olan insanlarda bu hastalığın gelişme riski çok daha fazladır. Ailesinde bu hastalık olanlar; yüzleri tanımakta zorluk çekmeye başlarsa, düşük ışığa uyum sağlamaları zorlaşırsa veya dalgalı çizgiler görmeye başlarlarsa daha dikkatli olmalıdırlar.

3. Yeşil yapraklı sebzeler yiyin

Tabağınızı diğer yeşil sebzelerin yanı sıra ıspanak, lahana ve pazı ile doldurun. Bu besinler göz hastalıklarına katkıda bulunabilecek hücresel hasara karşı korunmaya yardımcı olur.

4. Takviyeler alın

Düşük kalorili diyeti olan hastalar multi vitaminleri dikkate alabilir. Makula dejenerasyonu vitaminleri bir tedavi şekli değildir ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir.

5. Güneş gözlüğünüzü yaz-kış takın

Güneş gözlüğü, retina hasarına neden olabilecek UV ve mavi ışıktan koruma sağlar. (Amerikan Makula Dejenerasyon Vakfı, ‘UV 400’ etiketli gözlük kullanmanızı öneriyor). Yaz-kış kullanım faydalıdır.

6. Tansiyonunuzu kontrol altına almak için kilo verin

Hipertansiyona bağlı olarak zayıf kan dolaşımı, gözlere kan akışını da kısıtlayabilir ve böylece YMBD'ye katkıda bulunur. Kilo vermek, kan basıncını düşürmek için kanıtlanmış en iyi yoldur.

# makula dejenerasyonunu önlemek için 6 öneri# ybmd# dr. Öğr. Üyesi fatih atmaca
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
Son Haberler
Kahramanmaraş’ta 20 kişi tutuklandı...
Kahramanmaraş’ta 20 kişi tutuklandı...
Kahramanmaraş’ta cansız bedeni bulundu
Kahramanmaraş’ta cansız bedeni bulundu
Sait Bey Sitesi davası 15 Haziran’a ertelendi
Sait Bey Sitesi davası 15 Haziran’a ertelendi
İstiklal Spor son saniyede yıkıldı
İstiklal Spor son saniyede yıkıldı
Kahramanmaraşlı Milli Hentbolcu Uluslararası Turnuvaya Seçildi
Kahramanmaraşlı Milli Hentbolcu Uluslararası Turnuvaya Seçildi
Uzun süren burun tıkanıklıkları kalbinizi yorar
Uzun süren burun tıkanıklıkları kalbinizi yorar

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri