• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. KURBAN BAYRAMINDA GÖZ RAHATSIZLIKLARI ARTIYOR
SAĞLIK
Yayınlanma: 18 Ağustos 2018 - 15:14

KURBAN BAYRAMINDA GÖZ RAHATSIZLIKLARI ARTIYOR

Kurban Bayramı’nın yaşandığı bu günlerde tüketim alışkanlıklarımızda farklılaşabiliyor. Özellikle et ve şeker tüketiminin artışı ise diyabet hastaları için büyük riskler taşıyor.

SAĞLIK
18 Ağustos 2018 - 15:14
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KURBAN BAYRAMINDA GÖZ RAHATSIZLIKLARI ARTIYOR

Kurban Bayramı’nın yaşandığı bu günlerde tüketim alışkanlıklarımızda farklılaşabiliyor. Özellikle et ve şeker tüketiminin artışı ise diyabet hastaları için büyük riskler taşıyor. Diyabet rahatsızlığı ve diyabetin göze etkileri hakkında açıklamalarda bulunan Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Didar Uçar, “Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, kandaki glukoz seviyesinin yükselmesi ile ortaya çıkar. Kan şekerindeki artış, retina tabakasındaki kılcal damarları etkileyerek çalışmasını bozar ve görme kaybına yol açabilir.” şeklinde bilgi veriyor.

İnsülin salınımı veya etkisinin yetersizliği sonucu ortaya çıkan diyabetin, yoğun şekilde tüketilen et ve şeker ile birlikte artış gösterdiğini belirten Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Didar Uçar, “Kılcal damar hastalığı olarak bilinen diyabet, göz sağlığını birçok hastalığa karşı açık hale getirebiliyor. Özellikle 50 yaş üstü körlüğün birinci sebebi olarak karşımıza çıkan diyabet; diyabetik retinopatiden glokoma ve katarakta kadar birçok göz hastalığını da beraberinde getirebiliyor. Diyabetik retinopatinin meydana gelmesinde rol oynayan risk faktörlerinin başında, şeker hastalığının süresi geliyor. Diyabet tanısından sonraki ilk 10 yıllık süreçte retinopati görülme sıklığı oldukça yüksek. Hastalığın önlenmesi konusunda kan şekeri kontrollerinin yapılması ve kan şekerinin düzenli bir seyri olduğundan emin olmak oldukça önemlidir.” diyor.

 

Diyabet en çok gözleri tehdit ediyor

Diyabetin kılcal damarları etkileyen ve gözü doğrudan tehdit eden kronik bir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Uçar, “Özellikle göz sağlığını tehdit eden diyabet, retinadaki kılcal damarların yapısını bozarak, hücre kaybına yol açar ve buna bağlı olarak damar geçirgenliğinin bozulmasına, sarı nokta bölgesinde sıvı ve yağlı maddelerin birikmesine ve beraberinde kılcal damarların tıkanarak beslenmeyen alanların ortaya çıkmasına neden olur. Beslenmeyen alanlardan salgılanan bazı faktörler ise retinada yeni kılcal damarların gelişmesine yol açar. Normal retina damarlarından farklı olan bu yeni damarlar çok kolay kanama eğilimindedir. Göz içindeki bu kanamalar, retina yüzeyinde zarların gelişmesi ve retinanın yerinden ayrılması gibi birçok sorunu da beraberinde getirir.” diyor.

 

Erken teşhis ve doğru beslenme

Hastalığın önlenmesi için uygulanabilecek yöntemler hakkında bilgiler paylaşan Doç. Dr. Uçar, “Özellikle diyabet hastaları ve risk grubunda bulunan kişilerin, yılda en az bir defa detaylı göz muayenelerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Hastalığın tanısı ne kadar erken yapılırsa, tedavinin etkili olma şansı da o kadar yüksek olur. Teşhisin konulmasının ardından, hızlıca tedaviye başlanarak görme kaybının engellenmesi ve var olan görme seviyelerinin muhafaza edilmesi amaçlanır. Tatlı ve et tüketiminin sınırlandırılarak kan şekeri düzeyinin belli seviyede tutulması, var olan diyabetin etkilerini yavaşlatmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sağlıklı bir beslenme düzeni ile de hastalığın ilerleme süreci yavaşlatılabilir ve kimi durumlarda hastalık kontrol altına alınabilir.” diyerek sözlerini tamamlıyor.

 

# göz# kurban bayramı
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
Son Haberler
Başsavcılıktan “fail kaçırıldı” iddialarına yalanlama..
Başsavcılıktan “fail kaçırıldı” iddialarına yalanlama..
Üniversiteye Hazırlanan Gençlere Büyükşehir’den Ödüllü Deneme Sınavı
Üniversiteye Hazırlanan Gençlere Büyükşehir’den Ödüllü Deneme...
Kahramanmaraş’ta Okul Saldırısında Yaralanan Öğrencilerin Tedavisi Sürüyor
Kahramanmaraş’ta Okul Saldırısında Yaralanan Öğrencilerin Tedavisi...
Akedaş İstiklalspor’dan kritik galibiyet..
Akedaş İstiklalspor’dan kritik galibiyet..
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı..
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı..
KURBAN ETİNİ PLASTİKTEN UZAK TUTUN!
KURBAN ETİNİ PLASTİKTEN UZAK TUTUN!

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri