• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. GÜNCEL
  3. KSÜ ve TYP İşbirliğiyle 'İstiklal Marşı'nın 100. Yılı' Konulu Panel Düzenlendi
GÜNCEL
Yayınlanma: 13 Mart 2021 - 12:20

KSÜ ve TYP İşbirliğiyle 'İstiklal Marşı'nın 100. Yılı' Konulu Panel Düzenlendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ve Türkiye Yazarlar Birliği Derneği (TYB) Kahramanmaraş Şubesi işbirliğiyle “İstiklal Marşı’nın 100. Yılı” konulu çevrimiçi panel düzenlendi.

GÜNCEL
13 Mart 2021 - 12:20
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
KSÜ ve TYP İşbirliğiyle ‘İstiklal Marşı’nın 100. Yılı’ Konulu Panel Düzenlendi

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı ve Gazi Meclisimiz tarafından 12 Mart 1921’de kabul edilen İstiklal Marşı’mızın 100. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2021 yılını “İstiklal Marşı Yılı” ilan etmesi münasebetiyle zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen ve ksÜ youtube kanalından canlı olarak yayınlanan panelin açılış konuşmasını KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can yaptı.

KSÜ Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can konuşmasına programın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve konuşmacı olarak Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve Prof. Dr. Kemal Timur’a şükranlarını sunarak başladı.

Mehmet Akif Ersoy’un yaşadığı çağın gereklerini yerine getiren sorumluluk abidesi bir şahsiyet olduğunun altını çizen Rektör Can, “O, milli mücadele yıllarında köşesine çekilen veya sefahate dalan değil ‘Safahat’ gibi güçlü bir eseri ortaya çıkaran milli şairimizdir. İç dünyasıyla meşgul olarak sanat eserleri çıkaran bir sanatkâr olmasına rağmen, yaşanılan dönem mücadele gerektirdiği için yılmaz bir mücadele adamı olmuştur.” ifadelerini kullandı.

“Mehmet Akif Ersoy'u yeterince anlayabilmek için onun yaşadıklarını ve yazdıklarını kavramak gerekir.” diyen Rektör Can, “Hatta İstiklal Marşı'nı yeterince anlayabilsek pek çok hususu anlayabiliriz. Kurtuluş Savaşı'nın en zor şartlarında ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır parlayacak; O benimdir, o benim milletimindir ancak’ demiş, Türk Milletine bir kişi kalıncaya kadar o sancak dalgalanacak umudunu taşımıştır.” dedi.

“Sadece İstiklal Marşı’nı bile yeterince anlayabilsek; yeni nesle, gençlerimize Mehmet Akif Ersoy'u anlatabilirsek hem sanatkarlık yönünü, hem mücadele yönünü, hem aksiyon insanı olma yönünü, hem şairlik yönünü anlayabiliriz.” ifadelerini kullanan Rektör Can, “Mehmet Akif Ersoy, nesillerimizin tabii ki gençliğimizin hürriyet, vatan, bayrak, istiklal gibi değerlerine sahip çıkması yanında mukaddesatına ve dini değerlerine de sahip çıkması gerektiğini İstiklal Marşı’nda mısralara dökmüştür.” şeklinde konuştu.

Bu anlamlı etkinliğe katkı sunan ve katılım sağlayan herkese teşekkür eden Rektör Can, KSÜ olarak İstiklal Marşı’mızın 100. yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin 2021 yılını “İstiklal Marşı Yılı” ilan etmesi münasebetiyle çok sayıda etkinliğe imza atmayı planladıklarını belirtti.

TYB kahramanmaraş Şube Başkanı Fazlı Bayram ise programda emeği geçen herkese teşekkür ederek, İstiklal Marşı şuurunda, Mehmet Akif Ersoy’la aynı istikamette bir hayat temennisinde bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından KSÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü personeli ve tyb Kahramanmaraş Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Mehmet Yaşar’ın moderatörlüğündeki TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan ve KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Timur’un konuşmacı olarak yer aldığı panel oturumuna geçildi.

Panelde ilk sözü alan TYB Genel Başkanı ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, “Milli Ruhun Abidesi İstiklal Marşı” başlıklı konuşmasını gerçekleştirdi.

Mehmet Akif’i ‘derdi ve davası olan bir insan’ olarak tanımlayan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazdığı döneme ilişkin tarihsel süreci katılımcılarla paylaştı.

İstiklal Marşı’nın milletimizin bin yıllık tarih şuurunu, maneviyatı ve mücadelesini anlatan bir marş olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arıcan, 100 yıl sonra hala milli mücadelemizin devam ettiğini, coğrafyamızda ‘tek dişi kalmış canavarların’ var olduğunu dile getirdi.

KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kemal Timur ise “İstiklal Marşı’nın Anlam Dünyası” başlıklı sunumunu yaptı.

“Mehmet Akif’in örnek almamız gereken en büyük yönü; düşündüğü, olduğu gibi yaşayan samimi bir insan olmasıdır.” diyen Prof. Dr. Kemal Timur,  O’nun şahsiyetine ilişkin anekdotları paylaştı. Prof. Dr. Timur, Akif’in bugün hala konuşuluyor olmasının, unutulmamasının en büyük sebebinin onun samimiyeti olduğunu ifade etti.

Programa Somali’den katılan KSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunlarından Mahmud Muhammed Şeyh Ali’nin İstiklal Marşı’mızı okumasıyla program sona erdi.

# ksÜ ve typ İşbirliğiyle ‘İstiklal marşı’nın 100. yılı’ konulu panel düzenlendi# kahramanmaraş sütçü İmam Üniversitesi# ksÜ# türkiye yazarlar birliği derneği# tyb# kahramanmaraş# İstiklal marşı’nın 100. yılı# ksÜ rektörü prof. dr. niyazi can# prof. dr. musa kazım
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Başkan Görgel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ercan’ı Makamında Ağırladı
Başkan Görgel, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ercan’ı Makamında Ağırladı
Başkan Toptaş’ın Güvenli Park Projesi okullara da taşınmalı..
Başkan Toptaş’ın Güvenli Park Projesi okullara da taşınmalı..
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı..
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğüne Turan Akpınar atandı..
Mahir Ünal;
Mahir Ünal; "Hayatını Kaybeden Vatandaşlarımıza Allah'tan Rahmet Diliyorum"..
Son Haberler
Tur Mardin'e kaldı..
Tur Mardin'e kaldı..
Depremde Yıkılan Dostlar Camii, Yeniden Ayağa Kalkıyor
Depremde Yıkılan Dostlar Camii, Yeniden Ayağa Kalkıyor
Büyükşehir’in Sosyal Girişimcilik Merkezi, KOSGEB Heyetini Ağırladı; Ortak Projeler Görüşüldü
Büyükşehir’in Sosyal Girişimcilik Merkezi, KOSGEB Heyetini Ağırladı;...
Başkan Görgel, TBB Başkanlığına Aday Gösterildi 
Başkan Görgel, TBB Başkanlığına Aday Gösterildi 
KSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Ejder Berk Atandı
KSÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığına Prof. Dr. Ejder Berk...
365 günde 58 milyondan fazla haber
365 günde 58 milyondan fazla haber

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri