• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. FAZLA YEMEKTEN RAHATSIZ OLANLAR SODA YERİNE SU İÇMELİ
SAĞLIK
Yayınlanma: 12 Haziran 2018 - 23:54

FAZLA YEMEKTEN RAHATSIZ OLANLAR SODA YERİNE SU İÇMELİ

Mide rahatsızlığı olanlar bayramda beslenmelerine dikkat etmeli..

SAĞLIK
12 Haziran 2018 - 23:54
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
FAZLA YEMEKTEN RAHATSIZ OLANLAR SODA YERİNE SU İÇMELİ

Bayramda reflü ve mide rahatsızlıkları tatlı ve hamur işi tüketimine bağlı olarak artıyor. Özellikle ülser, gastrit, iltihabi bağırsak hastalıkları ve karaciğer rahatsızlığı olanların abartılı miktarlarda ve sıklıkta yeme içme faaliyetinden uzak durmaları gerektiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel,“Reflüyü tetikleyen unsurlar arasında yenilen gıdaların türü kadar miktarı bulunuyor. Miktar olarak az yemeyi başarabilirsek şikayetler de azalır” dedi.

 

“Oruç sonrası aslında reflü tetiklenir demek doğru değil” açıklamasında bulunan Anadolu Sağlık Merkezi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel,“Ancak eğer oruç tutulurken sahura kalkmadan 24 saat aç beklenilmiş ise ya da oruç tutulmasının doğru olmadığı şiddetli gastrit, peptik ülser, iltihabi bağırsak hastalıkları gibi rahatsızlıklar varsa bunların alevlenmesi söz konusu olabilir. Oruç sonrası makul ve dikkatli beslenme alışkanlıklarını sürdürmekte yarar var” şeklinde konuştu.

 

Baharatlı gıdalara dikkat edilmeli

Genel olarak baharatlı, ekşi, acı gıdaların, gazlı içeceklerin dikkatli tüketilmesinin önemli olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Ayrıca şerbetli tatlılar, kafein içeren içecekler, kakao, çikolata, narenciye ve suları kontrollü, makul ve dikkatli tüketilmeli” dedi.

 

Tedavi amaçlı soda içilmemeli

Dikkatli yemek ve rahatsız olmamanın temel prensip olması gerektiğini vurgulayan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Melih Özel, “Rahatsız olunduğunda bunu başka yiyecek ve içeceklerle düzeltmeye çalışmak doğru değil. Özellikle bu maksat ile soda ya da gazlı içecekler içilmesini kesinlikle önermiyoruz” açıklamasında bulundu. Suyun en iyi içecek olduğunu belirten Prof. Özel, “Ana öğünleri atlamamak ve küçük ara öğünler yemek en uygun beslenme biçimi. Bundan kesinlikle soda içilmesin gibi bir mesaj verdiğimiz anlaşılmasın. Bu tür içecekler keyif için içilecek şeylerdir ve abartılmadığı sürece tüketilmelerinde sakınca yoktur. Ancak tedavi amacı ile içilmemeli” dedi.

 

Fazla nane limon reflü yapabilir

Mide veya bağırsakları rahatlatmak için klişe halinde kulaktan kulağa aktarılan ve bilimsel dayanağı olmayan bazı yaklaşımların olduğunu belirten Prof. Dr. Melih Özel, “Genel olarak ishal olan hastalar yağsız beslenmeli. Yağsız yoğurt çorbası, pirinç lapası ve patates haşlaması önemli bir ishal diyeti aracıdır” dedi. Nane – limon konusunun da tartışmalı olduğunu söyleyen Prof. Özel, “Bağırsak bozukluğunda ılık ve yumuşatıcı bir içecek olarak halk arasında kullanılıyor ama nanenin ve limonun reflü yaratabileceğini akılda tutmak gerekli” açıklamasında bulundu.

 

# mide# su# reflü# soda
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara Kullanımına SMS’li Takip Uygulaması..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
Türkoğlu Devlet Hastanesinde 10 Ayda 306 Bin Hastaya Sağlık Hizmeti..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
KSÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Beyaz Önlük Giydiler..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
600 Yataklı Devlet Hastanesi İçin Geri Sayım Başladı..
Son Haberler
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç takla attı: 1 yaralı
Kahramanmaraş’ta hafif ticari araç takla attı: 1 yaralı
Kahramanmaraş’ta sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 7 tutuklama
Kahramanmaraş’ta sosyal medya paylaşımlarına soruşturma: 7 tutuklama...
Kahramanmaraş'ta öğrenciler başka okulda eğitim görecek
Kahramanmaraş'ta öğrenciler başka okulda eğitim görecek
Kahramanmaraş’ta ahşap atölyesinde yangın çıktı
Kahramanmaraş’ta ahşap atölyesinde yangın çıktı
Aktif Yaşam Merkezi Yaşlıların Hayatına Değer Katmayı Sürdürüyor 
Aktif Yaşam Merkezi Yaşlıların Hayatına Değer Katmayı Sürdürüyor ...
ERİCEK VE KARADUT’TA İÇME SUYU ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI
ERİCEK VE KARADUT’TA İÇME SUYU ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitemap
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri