• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. SAĞLIK
  3. Dr. Çetin: "Kalp Rahatsızlıklarını Önlemede Risk Faktörü Oluşturabilecek Değiştirilebilir Önceliklerimizden Vazgeçmeliyiz"
SAĞLIK
Yayınlanma: 11 Nisan 2023 - 21:54

Dr. Çetin: "Kalp Rahatsızlıklarını Önlemede Risk Faktörü Oluşturabilecek Değiştirilebilir Önceliklerimizden Vazgeçmeliyiz"

SANKO Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çetin, kalp rahatsızlıklarını önlemede risk faktörü oluşturabilecek değiştirilebilir önceliklerden vazgeçilmesi gerektiğini söyledi.

SAĞLIK
11 Nisan 2023 - 21:54
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Dr. Çetin: “Kalp Rahatsızlıklarını Önlemede Risk Faktörü Oluşturabilecek Değiştirilebilir Önceliklerimizden Vazgeçmeliyiz”
10-16 Nisan Kalp Sağlığı Haftası nedeniyle açıklama yapan Prof. Dr. Çetin, kalp hastalıklarının, tüm dünyada ölüm ve bağlı hastalıkların önde gelen sebeplerinden olduğunu belirterek, “Gün geçtikçe artış göstermesi de bu hastalıklarla ilgili önleme, tanı ve tedavi süreçlerinin her birinin ne kadar büyük önem taşıdığının kanıtıdır” dedi.

Kalp hastalıklarıyla ilgili risk faktörlerinin bir kısmının değiştirilebilen bir kısmının ise değiştirilemeyen etmenlerden oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Çetin, şu bilgileri paylaştı:

“Kadınlara göre erkeklerin daha fazla risk grubunda olması, erkeklerin 45 yaş üzeri, kadınların 55 yaş üzeri veya erken menopoza girmiş olmaları, ailede kalp hastalığı öyküsü dediğimiz genetik miras değiştirilemeyen risk etmenlerinin başında yer almaktadır.

Obezite, şeker hastalığı, hipertansiyon gibi hastalıklar, sigara tüketimi, kolesterol yüksekliği ise kontrol edilebilir risk etkenlerindendir. Kalp rahatsızlıklarına yakalanmamak için öncelikle risk yaratan bu etkenleri azaltmamız gerekir.”

Erkeklerde kalp hastalıklarının kadınlara göre daha fazla görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Çetin, şu bilgileri paylaştı:

“Erkeklerde kalp hastalıklarının görülme oranı kadınlara kıyasla daha fazladır. Ancak kadınlarda 55 yaşından sonra artış gösterebilmektedir. Böylece bu yaşlarda kadınlarla erkeklerde kalp hastalıklarının görülme oranında aynı oluyor.

Kadınlardaki kalp hastalıklarını kullanılan hormonlar, doğum kontrol ilaçları, menopoz dönemine yönelik kullanılan birtakım ilaçlar tetiklemektedir. Bu nedenle doktor tavsiyesi olmayan ilaçlardan uzak durulmalı, kullanılması gereken ilaçlar ise mutlaka düzenli alınmalıdır.”

GENÇLERDE KALP RAHATSIZLIĞINI OLUŞTURAN RİSK FAKTÖRLERİ
Gençlerde sıklıkla görülmeye başlayan ve günümüzde gittikçe artan kalp rahatsızlıklarının risk faktörlerini uzaklaştırarak, kalp sağlığını korumaya yönelik adımlar atılabileceğine vurgu yapan Prof. Dr. Çetin, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hareketsiz yaşam, dengesiz beslenme, yoğun ve stresli geçen süreçler, genetik miras, pandemi, deprem vs. gibi olumsuzluklar sadece belirli bir yaş ve üzerindeki insanları değil günümüzde gençleri de kalp sağlığı açısından olumsuz etkilemektedir.

Gençlerde yaşam değişiklikleriyle, beslenme şeklinin düzenlenmesiyle ya da bu tür hastalıkları kontrol altına alabilmek için düzenli kullanılacak ilaçlarla, kalp hastalıklarının görülme oranı düşürülebilecektir.”
# dr. Çetin: “kalp rahatsızlıklarını Önlemede risk faktörü oluşturabilecek değiştirilebilir Önceliklerimizden vazgeçmeliyiz”
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Toplum neden mutsuz? Karamsarlıktan nasıl kurtuluruz?
Toplum neden mutsuz? Karamsarlıktan nasıl kurtuluruz?
Beyin Antrenöründen Beyni Geliştirmenin Sırları
Beyin Antrenöründen Beyni Geliştirmenin Sırları
50 Yaşındaki Kadın Çocuklar İçin Almanya’dan Türkiye’ye koşarak geliyor
50 Yaşındaki Kadın Çocuklar İçin Almanya’dan Türkiye’ye koşarak geliyor
HG Hospital’de Toplum İçin Ücretsiz Ruh Sağlığı Etkinliği..
HG Hospital’de Toplum İçin Ücretsiz Ruh Sağlığı Etkinliği..
Son Haberler
Büyükşehir’den LGS Günü Öğrenci ve Velilere Tam Destek...
Büyükşehir’den LGS Günü Öğrenci ve Velilere Tam Destek...
Haziran Ayı Olağan Meclisi Toplandı
Haziran Ayı Olağan Meclisi Toplandı
Kahramanmaraş’ta Koltuğa Sıkışan Çocuk İçin Seferber Oldular
Kahramanmaraş’ta Koltuğa Sıkışan Çocuk İçin Seferber Oldular...
Başkan Akpınar: “105 Mahalleye Eşit Hizmet Anlayışıyla Çalışıyoruz”
Başkan Akpınar: “105 Mahalleye Eşit Hizmet Anlayışıyla Çalışıyoruz”...
KSÜ'de Öğretmen Ayla Kara ve Öğrenciler İçin Anlamlı Buluşma
KSÜ'de Öğretmen Ayla Kara ve Öğrenciler İçin Anlamlı Buluşma
Abdulkadir Ağa’dan “İşimizin Başındayız” çağrısı...
Abdulkadir Ağa’dan “İşimizin Başındayız” çağrısı...

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri