• İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası
Anasayfa
  • ASAYİŞ
  • YEREL
  • GÜNCEL
  • EĞİTİM
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • EKONOMİ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Ara
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. EĞİTİM
  3. Azı tembelleştiriyor, fazlası konsantrasyonu bozuyor!
EĞİTİM
Yayınlanma: 12 Haziran 2020 - 14:08
Güncelleme: 12 Haziran 2020 - 14:12

Azı tembelleştiriyor, fazlası konsantrasyonu bozuyor!

Lise ve üniversite sınavlarına hazırlanan adaylar için geri sayım sürüyor. Yoğun bir dönemden geçen öğrencilerin sınav yaklaştıkça sınavla ilgili kaygıları da artıyor.Kaygının dozunu ayarlamanın önemine dikkat çeken uzmanlar, başarıya ulaşmada kaygının gerekli olduğunu söylüyor. “Kaygısız olmak tembelliğe yol açarken; aşırı kaygı ise konsantrasyonu etkileyebilir” uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, ebeveynlerin yüksek beklentilerinin de kaygıyı artırdığına dikkat çekiyor.

EĞİTİM
12 Haziran 2020 - 14:08
Güncelleme: 12 Haziran 2020 - 14:12
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Azı tembelleştiriyor, fazlası konsantrasyonu bozuyor!

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Klinik Psikolog Esma Uygun, yaklaşan LGS ve YKS sınavlarına hazırlanan adayların kaygı düzeylerinin yükseldiğini kaydetti.

 

Normal seviyede yaşanan kaygı sağlıklıdır

 

Sınav zamanlarında ortaya çıkan kaygıyı, “aşırı sıkıntı ve endişeye yol açan psikolojik bir durum” olarak tanımlayan Uygun, “Çoğu insan sınavlardan önce kaygı ve korku yaşar. Aslında, normal seviyede yaşanan kaygı kişiyi korur ve sağlıklı bir duygudur. Kişileri psikolojik ve fizyolojik olarak uyanık tutar ve daha iyi iş çıkarmak için yardımcı olur. Ancak kaygı ve korkunun aşırı düzeyde yaşanması, kişinin günlük yaşantısını olumsuz etkileyerek performansının da azalmasına ve bozulmasına neden olur. Kaygıyı yönetmek için adayın kendisine uygun bir motivasyon bulması, korkuya dönüştürmeden olumlu bir yöne yönlendirmesi, boş vakitlerinde sevdiği aktivitelere yönlenmesi ve bir hobi edinmesi gerekir” dedi.

 

Sınav kaygısı birçok semptoma yol açıyor

 

Sınav kaygısının adaylarda çeşitli seviyelerde fiziksel, bilişsel, davranışsal ve duygusal semptomlara neden olduğunu söyleyen Uygun, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Fiziksel olarak kişide kalp çarpıntısı, nefes alış verişte farklılıklar, havatadan bağımsız terleme veya üşütme, odaklanmada güçlük, baş ağrısı, uykuya dalmada güçlük, aşırı yorgun hissetme, yeme düzeninde değişimler, titreme, ağızda kuruluk ve bulantı gibi sorunlara yol açıyor. bilişsel ve davranışsal olarak ise kişi kaygı ve korku yaratan durumdan kaçınma davranışı sergileyebilir. Bu tür kişiler genellikle kendilerini eleştirir ve hedefe olan içsel motivasyonlarına zarar verirler. Negatif olarak kişinin kendini eleştirmesi bedenini, duygulanımını ve zihninden geçen düşünceleri etkiler ve düşünce hatalarına yol açar. Örneğin sınav kaygısı yaşayan kişinin ‘sınavda kontrolümü kaybedeceğim ve başarısız olacağım’ veya ‘bu sınav çok zor ve kesin yapamayacağım’ gibi negatif düşünce hataları, daha fazla kaygılanmasına ve duruma karşı kontrolünü kaybetmesine neden olur. Bu negatif düşünce kalıpları çaresizlik hissine yol açarak motivasyon ve konsantrasyonu etkiler. Ayrıca sınav kaygısı yaşayan kişiler istediği performansı sergileyemeyince kendisine yönelik kızgınlık, öfke ve çaresizlik duyguları içinde duygusal semptomlar da sergileyebilirler.”

 

Ebeveynler çözüm aradıklarını hissettirmeli

 

Bu dönemde çok yüksek düzeyde kaygı yaşayan ebeveynlerin olduğunu söyleyen Uygun, “Ebeveynlerindeki bu kaygılar ve beklentiler, ayrıca sınavla ilgili çevredeki insanların beklentileri çocuklardaki kaygı seviyesini artırıyor. Sınav kaygısı yaşayan çocukları varsa onlarla konuşmaları gerekiyor. Onu kaygılandıran düşüncelerin neler olduğu, ne olmasından endişelendiği, ne tür güçlükler yaşadığı öğrenilirse faydalı bir sonuca varılabilir. Ancak tüm çabalara rağmen sınav kaygısını çocuğun yönetemediği görülüyorsa, karamsar, mutsuz ve sürekli heyecanlı olduğu, uykularının kaçtığı, ders çalışma performansının düştüğü gözlemleniyorsa, çözümleme de zorluk yaşanıyorsa mutlaka bir uzmandan danışmanlık alınmalı” dedi.

 

Psikoterapi ile aşırı kaygılardan kurtulmak mümkün

 

Klinik Psikolog Esma Uygun, adayların olumsuz sonuçlara neden olan aşırı sınav kaygısından kurtulabilmeleri için psikoterapi seansları uyguladıklarını söyledi: “6 seanslık psikoterapi öncesi ilk etapta bir kez moxo testi uygulanıyor. Bu test ile amacımız çocuk ve gençlerin dikkatini ölçmektir. Hafif düzeyde kaygı başarıyı getirir ancak yüksek düzeydeki kaygı başarısızlığı getirecektir. Seansların sonunda ise uzmanlarımız tarafından uygulanacak testler ile kaygı seviyesindeki değişim saptanıyor.”

 

# azı tembelleştiriyor# fazlası konsantrasyonu bozuyor!# ebeveynlerin yüksek beklentilerinin de kaygıyı artırdığına dikkat çekiyor.# Üsküdar Üniversitesi np feneryolu tıp merkezi klinik psikolog esma uygun# fiziksel# bilişsel# davranışsal# moxo testi# psikoterapi i
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Büyükşehirden Gençlere YKS Öncesi “Son Prova” Desteği..
Büyükşehirden Gençlere YKS Öncesi “Son Prova” Desteği..
Kahramanmaraş’ta “Güvenli Okul, Güçlü Gelecek” Denetimleri Sürüyor..
Kahramanmaraş’ta “Güvenli Okul, Güçlü Gelecek” Denetimleri Sürüyor..
Başkan Akpınar:
Başkan Akpınar: "Gençlerimizin her zaman yanındayız”
Üniversiteye Hazırlanan Gençlere Büyükşehir’den Ödüllü Deneme Sınavı
Üniversiteye Hazırlanan Gençlere Büyükşehir’den Ödüllü Deneme Sınavı
Son Haberler
Kaçak Tütün ve Sigara Operasyonu: 7 Şüpheliye İşlem..
Kaçak Tütün ve Sigara Operasyonu: 7 Şüpheliye İşlem..
Onikişubat Belediyesi Aile Danışmanlık Merkezi ile evlilikleri güçlendiriyor..
Onikişubat Belediyesi Aile Danışmanlık Merkezi ile evlilikleri güçlendiriyor..
Dulkadiroğlu Belediyesi Haziran Meclis Toplantısını Yaptı..
Dulkadiroğlu Belediyesi Haziran Meclis Toplantısını Yaptı..
Kafkasya’nın Zengin Mirası Sahneye Taşındı..
Kafkasya’nın Zengin Mirası Sahneye Taşındı..
Öğretmenlerin Zeybek Gösterisi ayakta Alkışlandı..
Öğretmenlerin Zeybek Gösterisi ayakta Alkışlandı..
Mavi Bayraklı Plaj Sayımız Artmaya Devam Ediyor
Mavi Bayraklı Plaj Sayımız Artmaya Devam Ediyor

Ana Sayfa
ASAYİŞ
YEREL
GÜNCEL
EĞİTİM
SAĞLIK
SANKO
EKONOMİ
SİYASET
SPOR
KÜLTÜR-SANAT
Köşe Yazarları
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Anketler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • ASAYİŞ
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • GÜNCEL
  • MEDYA
  • SAĞLIK
  • SANKO
  • SİYASET
  • SPOR
  • YEREL
  • Köşe Yazarları
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Anketler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • İletişim
  • Künye
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Gizlilik İlkeleri
  • Çerez Politikası

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.

Tasarım46 Web Bilişim Hizmetleri